Aktuális gyakorlóhelyek, időpontok

újoncoknak: Toborzó

 

I.

 Csütörtök 19.00-20.30 (Debrecen, Pósa u. 1., Közösségi Ház tornaterme)

- Hosszúkardvívó edzés

- Középkori pusztakéz (Abrazare, Ringen)

 

II.

Szombat: 09.15-10.45 (Debrecen, Illyés Gyula u. 9.)

 - Álompengetők régizenei gyakorlás

 - Egyéb udvari tevékenységek (elméleti képzés, főzés, stb.)

 

III.

Szombat 11.00-12.30 (Debrecen, Pósa u. 1., Közösségi Ház tornaterme)

 - Hosszúkardvívó edzés

- Középkori pusztakéz (Abrazare, Ringen)

- Egyéb középkori harcművészeti fegyvernemek (spec. edzések)

 

 

 

Gyakorlások szakmai tartalma, felépítése

 

A. Hosszúkardvívás

 

A hosszúkard a lovag fő fegyvere volt, rengeteg középkori forrással, vívkódexel rendelkezünk a vívás oktatására. A hosszúkardvívás alapjainak elsajátítása után (előfeltétele a pusztakezes alapok és eü alapismeretek elsajátítása) alapvizsga letételére van lehetőség. Majd ezt követően előbb Fiore és Liechtenauer rendszerét oktatjuk. A modernitásban a hosszúkardvívás gyakorolható versenysportként, harcművészetként, ill. rekreációs és szabadidős sporttevékenységként is. Alapító tagjai vagyunk a Magyar Hosszúkardvívó Sportszövetségnek, és tagjai az IFHEMA-nak. Ezen szervezetek versenyein is kipróbálhatják magukat a versenyzést kedvelő tagjaink. Szekcióvezető: Dr. Pávay Tibor sportedző.

 

B. Középkori pusztakezes fogások

 

Minden harcművészet alapja. Fontos megtanulni biztonságosan esni. Fiore rendszerében (is) a pusztakezes fogások és állások az egyéb fegyvernemek alapjai. Az alapokat minden tagunknak el kell sajátítania aki vívni szeretne, de lehetőség van spec. fegyxvernemi edzéseken is tovább fejlődni nálunk. (Ehhez nagyon jó eszközparkkal és oktatási metódussal is bírunk.) A középkori pusztakezes harcművészeti versenyeken versenyzési (és versenyre felkészülési) lehetőséget is biztosítunk az MHS keretein belül a tehetséges érdeklődőknek, akik komolyabban szeretnének e fegyvernemben elmélyülni, akár önvédelmi készségfejlesztő céllal is. Szekcióvezető: Dr. Pávay Tibor sportedző.

 

C. Egyéb középkori harcművészeti spec. fegyvernemek

 

Havonta egyszer, rendszerint a hónap első szombatján. Jelenleg pusztakéz, tőr, egykezes kard és szablya spec. fegyvernemi edzéseink vannak. Ha az alapvizsga letétele után szeretnél ezeken részt venni, jelezd Dr. Pávay Tibor sportedzőnek.

 

D. Álompengetők Régizene Együttes

 

Rendszeresen vállal fellépéseket régizenei együttesünk. A gyakorlóalkalmakon az alap elméleti ismereten túl jó hangulatú zenei gyakorlati képzés, gyakorlás zajlik régizenei hangszereken és vokálisan (ének). Ha szívesen énekelnél, zenélnél, keresd Dr. Pávay Tibor zenekarvezetőt.

 

E. Lovagi fegyvernemek

 

Hagyományőrző tagozatunk foglalkozik a fentieken túl páncélos harccal, íjászattal, zúzófegyverekkel, szálfegyverekkel. E tárgyban külön edzések csak megfelelő számú aktuális érdeklődő esetén indulnak. Ezirányú igényed, érdeklődésed jelezd bátran Farkas Zsolt társelnöknek!

 

F. Elméleti képzés, kutatások

 

Fontos a hitelesség és a tudás. Minden fontos elméleti ismeretet igyekszünk könnyen emészthető formában átadni tagjainknak.

Akik komolyabban szeretnének elmélyülni egy-egy (akár harcművészeti) témakörben, azok részt vehetnek a Pávatoll Lovagkorász Műhely munkájában is. Ezirányú érdeklődésed jelezd Dr. Pávay Tibor társelnöknek.

 

G. Egyéb udvari tevékenységek (Udvari Íjászat, Udvari Tánc, Szabás-varrás-hímzés, Középkori étkek elkészítése, Középkori herbáliák és gyógyírek kísérleti elkészítése, kipróbálása, Egyéb korabeli udvari kézműves tevékenységek gyakorlása, Bemutatókra való koreográfia gyakorlás, Lovaglás oktatása, Speciális Páncélos Gyakorlatok)

 

E tárgyban Farkas Zsolt társelnök vagy Virág Katalin udvarhölgy keresendő.